Размер на текста: - | +

За нас

"РВП Илиенци ЕООД е приемник на дейността на „РЕМОНТНО - ВЪЗСТАНОВИТЕЛНО ПРЕДПРИЯТИЕ КЬОНЕ” АД, което e било  създадено на 21.03.1903 г., кaто Техническа служба и работилница към Железопътен завод - София. 
     На 01.01.1954 г. тази служба се отделя от Железопътния завод, като Ремонтно-възстановителна железопътна секция, на пряко подчинение на БДЖ. Тя се специализира в извършване строителни и ремонтни работи на тунели, мостове, локомотивни обръщатели, вагонни кантари, отводнителни системи, осигурителни инсталации; генерални ревизии на стоманени мостове и др.
     През 1957 г., секцията се преобразува в Ремонтно-вьзстановително предприятие София, с основна производствена дейност – извършване ремонти на железния път, жп тунели, жп мостове и други съоръжения по железопътната мрежа на страната.
     През 1963 г., предприятието започва да извършва полагане на безнаставов железен път, а от 1979 г. извършва електроконтактно заваряване на жп релсите с подвижна релсозаваръчна машина ПРСМ-3.
     С развитието на материално-техническата база за извършване на ремонта и текущото поддържане на железния път, предприятието се специализира в поддържането и ремонта на релсовите самоходни специализирани машини за ремонт на железния път, производство на фирмите Plasser&Theurer, Matisa, Robel, Geismar и Калугапутьмаш.
     През 2000 г. е сключен договор за приватизационна продажба на предприятието. То се превръща в акционерно дружество, с участието на български и германски капитали, под името „Ремонтно-възстановително предприятие Кьоне” АД.
     Благодарение на натрупания опит в ремонта на тежките жп машини, през 2003 г., дружеството успешно започва дейността си по ремонта на товарни вагони.
     От декември 2007 г., „РВП-Кьоне” АД е в състава на «ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА Холдингово дружество» АД.
     Административното управление и основните производствени мощности на фирмата са съсредоточени на площ от 38 декара, в северната индустриална зона на град София. Предприятието разполага със собствен индустриален коловоз, които му осигурява връзка с гара Илиянци и цялата железопътна мрежа на страната.